piątek, 18 stycznia 2019

Odwrócone ciasto z owocami

Pyszne, wilgotne ciasto. Użyłam resztę rabarbaru, który miałam w zamrażarce. Jego smak i konsystencja jest zupełnie inna, niż gdyby był zatopiony w cieście. W oryginalnym przepisie były maliny i brzoskwinie.


Składniki:

Spód: 
ok. 500 g rabarbaru lub innych owoców
2 garści rodzynek (niekoniecznie)
1 garść płatków migdałowych (niekoniecznie)
trochę masła
1 łyżka cukru
 
Ciasto: 
100 g masła
1/2 szkl. cukru
1 duże jajko lub 2 małe
3/4 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml jogurtu naturalnego lub kefiru - wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. 

Sposób przyrządzenia:

1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. 
2. Posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem.
3. Wysypać rodzynki i płatki migdałowe, wyłożyć rabarbar lub inne owoce.
3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
4. W misie miksera utrzeć masło z cukrem. 
5. Dodać jajko i dalej chwilę ucierać. 
6. Wsypać  mąkę i wlać jogurt, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. 
7. Ciasto przełożyć na owoce i wyrównać. 
8. Piec 40 minut w temperaturze 170ºC.
9. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry.

Ciasto jest niewysokie, upieczone w tortownicy o średnicy 21 cm. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz