Składniki:
Spód:
ok. 500 g rabarbaru lub innych owoców
2 garści rodzynek (niekoniecznie)
1 garść płatków migdałowych (niekoniecznie)
trochę masła
trochę masła
1 łyżka cukru
Ciasto:
100 g masła
1/2 szkl. cukru
1 duże
jajko lub 2 małe
3/4 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
100 ml jogurtu naturalnego lub kefiru - wszystkie składniki w
temperaturze pokojowej.
Sposób przyrządzenia:
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód.
2. Posmarować masłem i posypać równomiernie cukrem.
3. Wysypać rodzynki i płatki migdałowe, wyłożyć rabarbar lub inne owoce.
3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. W misie miksera
utrzeć masło z cukrem.
5. Dodać jajko i dalej chwilę ucierać.
6. Wsypać mąkę i wlać jogurt, wymieszać szpatułką tylko do
połączenia się składników.
7. Ciasto przełożyć na owoce i wyrównać.
8. Piec 40 minut w
temperaturze 170ºC.
9. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry.
Ciasto jest niewysokie, upieczone w tortownicy o średnicy 21 cm.
9. Wyłożyć ciasto na talerz spodem do góry.
Ciasto jest niewysokie, upieczone w tortownicy o średnicy 21 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz