czwartek, 28 czerwca 2018

Makaron z pikantnym sosem pomidorowym


Składniki:

40-50 dkg makaronu
70 dkg pomidorów lub 10 dkg koncentratu pomidorowego
20 dkg boczku wędzonego lub kiełbasy np. podwawelskiej
3 ząbki czosnku
bazylia
4 łyżki oliwy
chili
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron ugotować al dente.
2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w kostkę.
3. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć tak długo, aż wytopi się tłuszcz.
4. Dodać oliwę i drobno posiekany czosnek, chwilę smażyć.
5. Dodać pomidory (lub koncentrat pomidorowy i podlać wodą), dusić kilka minut.
6. Do sosu dodać makaron i dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz