czwartek, 8 marca 2018

Domowy smalec z mięsem i cebulą

Od wielu lat smalec przedstawiany jest jako niezdrowy tłuszcz nasycony, powodujący miażdżycę. Jest wprost przeciwnie. Polecam artykuł z tej strony http://akademianatury.pl/zdrowe-odzywianie/odzywianie-wedlug-akademii-natury/tluszcze/smalec.html.


Składniki:

1/2 kg zmielonej słoniny
1/2 kg mielonego mięsa
3 cebule
5 ząbków czosnku
majeranek
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Słoninę włożyć do garnka i smażyć na małym ogniu, aż się stopi.
2. Dodać mięso i dalej smażyć ok. 30 minut.
3. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do garnka, smażyć razem kilka minut.
4. Zestawić z ognia, po ok. 10 minutach dodać posiekany czosnek i przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz