piątek, 15 września 2017

Ciasto Bounty

Jak batonik Bounty, na mięciutkim, puszystym biszkopcie - "niebo w gębie".


Składniki: 

Biszkopt kakaowy z tego przepisu https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2017/09/biszkopt-kakaowy.html 

Masa kokosowa: 
500 ml mleka
1/3 szkl. cukru
10 dkg masła
25 dkg wiórków kokosowych (ok. 3 szkl.)
ekstrakt waniliowy
szczypta soli 

Polewa:
15 dkg gorzkiej czekolady
10 dkg masła

Sposób przyrządzenia:

1. Mleko zagotować z cukrem. 
2. Wsypać kokos i gotować ok. 20 minut do zgęstnienia masy. 
3. Dodać wanilię, szczyptę soli i masło, mieszać, aż masło się rozpuści. 
4. Masę wystudzić i wyłożyć na biszkopt.
5. Czekoladę połamać, dodać masło i rozpuścić w kąpieli wodnej. 
6. Przestudzoną polewą polać ciasto, schłodzić w lodówce.

Biszkopt przekroiłam na dwa blaty. Do ciasta użyłam tylko jeden blat, ale można wykorzystać oba i złożyć ciasto jak tort.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz