piątek, 15 września 2017

Biszkopt kakaowy


Składniki:

5 jajek, 
¾ szkl. cukru
¾ szkl. mąki
¼ szkl. ciemnego kakao
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.   
2. Dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. 
3. Dodać szczyptę soli i żółtka, zmiksować do połączenia. 
4. Mąkę i kakao razem przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta najlepiej szpatułką. 
5. Tłuszczem posmarować tylko dno tortownicy. 
6. Wylać ciasto i piec 35-40 min. w temp. 160ºC. 
7. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić na podłogę. 
8. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz