czwartek, 19 sierpnia 2021

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i pieczarkami

 Składniki:

  • 4 papryki
  • 1 szkl. kaszy jęczmiennej
  • 50 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 8 plastrów żółtego sera
  • trochę masła
  • 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

 Sposób przyrządzenia:

  1. Kaszę ugotować.
  2. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, podpiec w piekarniku w 180℃ przez 20 minut.
  3. Na patelni podsmażyć boczek do zrumienienia, przełożyć na talerz.
  4. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać masło i chwilę smażyć.
  5. Pieczarki pokroić, wrzucić do cebuli i smażyć, aż odparuje woda.
  6. Połączyć razem kaszę i pieczarki, dodać śmietanę i natkę pietruszki oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.
  7. Nadzieniem nafaszerować połówki papryk, na każdą położyć plaster sera i boczku.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180℃ i zapiekać ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz