środa, 28 kwietnia 2021

Zupa pieczarkowa z makaronem

Pieczarki zyskały miano żywności funkcjonalnej, czyli mającej korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn, które działają przeciwnowotworowo. Badania naukowe potwierdzają również, odpornościowe, antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości pieczarek. Są niskokaloryczne, można je spożywać nawet na surowo.

 Składniki:

  • 40 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 150 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 15 dkg makaronu

Sposób przyrządzenia:

  1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle.
  2. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć, aż odparuje woda.
  3. Wrzucić pokrojoną w kostkę marchew oraz starte na tarce pietruszkę i seler.
  4. Zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy.
  5. Zagotować i wsypać makaron.
  6. Gdy warzywa i makaron będą miękkie, po odstawieniu z ognia wlać śmietanę.
  7. Posypać natką pietruszki. 

 Źródło przepisu: "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz