piątek, 30 kwietnia 2021

Muffinki z czekoladą i suszonymi owocami

Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (można pominąć)
  • 250 ml maślanki lub kefiru
  • 1 duże jajko
  • 60 g masła roztopionego
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 1 szkl. suszonych owoców (żurawina, śliwki pokrojone, rodzynki) 

Sposób przyrządzenia:

  1. W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier i przyprawę korzenną.
  2. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: roztrzepane jajko, roztopione masło i maślankę.
  3. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem lub łyżką tyle tylko, aby się połączyło. Gdyby ciasto było za gęste, dolać trochę mleka.
  4. Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i owoce, wymieszać.
  5. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  6. Ciasto przełożyć do papilotek, prawie do pełna.
  7. Piec 20 minut w temperaturze 170℃.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz