piątek, 22 maja 2020

Makaron z sosem pomidorowym ze śmietaną

Jest to proste danie, który wiele lat temu zaprezentował w telewizji Robert Makłowicz. Często je robię, bo jest szybkie i smaczne.


Składniki na dwie porcje:

pół paczki makaronu
2 duże pomidory
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany kremówki
1 łyżka oliwy
trochę żółtego sera
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Makaron ugotować al dente.
2. Czosnek drobno posiekać, pomidory obrane ze skórki pokroić w kostkę.
3. Na oliwie krótko podsmażyć czosnek, dodać pomidory.
4. Wsypać oregano, sól i pieprz, dusić pod przykryciem kilka minut.
5. Dodać koncentrat pomidorowy i po odstawieniu z ognia śmietanę.
6. Makaron polać sosem i posypać startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz