piątek, 12 lipca 2019

Sernik puszysty

Jest bardzo smaczny, delikatny jak pianka. Mocno wyrasta, po upieczeniu lekko opada. Przepis z "Moich wypieków".


Składniki:

75 dkg tłustego twarogu (użyłam twarogu z wiaderka bez dodatków)
50 g miękkiego masła
6 jajek
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
1 cukier waniliowy
½ szkl. kremówki
1 szkl. mleka 3,2%
szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Twaróg zmielić dwukrotnie, zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrami, mąką ziemniaczaną i śmietaną. 
3. Wlać mleko i krótko zmiksować. 
4. Dodać ubite białka, szpatułka delikatnie wmieszać do masy serowej. 
5. Piec 90 minut w temperaturze 150ºC. 
6. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz