piątek, 12 lipca 2019

Papryka faszerowana ryżem z oliwkami i mozzarellą

Faszerowana papryka w wersji jarskiej.


Składniki:

4 duże papryki
1 szklanka ryżu
ok. 100 g oliwek
120 g mozzarelli
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 pomidory
oliwa
chili
ulubione zioła
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Ryż ugotować.
2. Papryki przeciąć na pół, usunąć nasionka.
3. Ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku przez ok. 20 min. w temperaturze 180℃.
4. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i ściągnąć skórkę, dwa pokroić w kostkę, trzeci na 8 plastrów.
5. Podsmażyć na  oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodać czosnek, chili i zioła.
6. Dodać ugotowany ryż, pokrojone oliwki i pomidory, doprawić solą i pieprzem.
7. Farszem napełnić połówki papryk, na każdą położyć plaster pomidora i mozzarelli.
8. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20-25 minut w 180℃.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz