sobota, 12 listopada 2016

Zupa pomidorowa z mięsem kurczaka i ryżem

Tradycyjna zupa pomidorowa, może być również z makaronem. Często robię ją bez mięsa.


Składniki:

2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 duża pietruszka
pół selera
kawałek pora
3/4 szklanki ryżu
20-25 dkg koncentratu pomidorowego
1 szklanka śmietany 18%
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso wkładam do garnka z zimną wodą, zagotowuję, zdejmuję ewentualne szumy.
2. Wsypuję ryż, dodaję por cienko pokrojony, pietruszkę i seler w kawałku oraz listki, ziele i sól.
3. Po kilku minutach gotowania dodaję pokrojoną w plasterki marchew.
4. Gotuję jeszcze ok. 30 minut, wyjmuję mięso.
5. Wyjmuję też seler i pietruszkę, które rozgniatam widelcem i wkładam z powrotem do zupy.
6. Do zupy dodaję koncentrat i świeżo zmielony pieprz.
7. Mięso kroję w kostkę i wkładam do zupy.
8. Po odstawieniu z ognia do zupy dodaję śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz