niedziela, 27 listopada 2016

Gulasz paprykowy

Tradycyjny gulasz z dodatkiem papryki.


Składniki:

0,5 kg szynki lub łopatki wieprzowej
1 cebula
trochę smalcu
2 liście laurowe
2-3 pomidory
1 papryka
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso pokroić w kostkę, posypać papryką i pieprzem.
2. Osmażyć mięso na brązowo.
3. Dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć razem.
4. Dodać obrane ze skórki pomidory, podlać wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.
5. Paprykę pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gulaszu, dusić razem, aż będzie miękka.
6. Sos zagęścić mąką, doprawić.
7. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę.
8. Najlepiej smakuje z kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz