piątek, 23 lipca 2021

Drożdżówka z kruszonką i agrestem

 Tradycyjna drożdżówka z owocami i kruszonką. Owoce mogą być różne w zależności od sezonu.

Składniki na ciasto:

  • 50 dkg mąki
  • ok. 25 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • szczypta soli

       Kruszonka:

  • 100 g masła
  • ok. 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki


 Sposób przyrządzenia:

  1. Do lekko podgrzanego mleka dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
  3. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i utrzeć lub lekko ubić rózgą.
  4. Na jajka wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli, dodać wyrośnięte drożdże i przestudzone masło.
  5. Dokładnie wymieszać, następnie uderzać kulą do ciasta obracając miskę, aż pojawią się bąble powietrza.
  6. Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
  7. Wyłożyć na blaszkę, rozprowadzić równo łyżką maczaną w ciepłej wodzie.
  8. Przygotować kruszonkę: składniki włożyć do miski po cieście i połączyć rozcierając palcami. 
  9. Na ciasto wyłożyć owoce i posypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia.
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ i piec 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz