czwartek, 24 września 2020

Makaron z sosem grzybowym

 Z leśnymi grzybami, w śmietanowym sosie z boczkiem - pyszne i szybkie danie.


Składniki na 2 porcje:

  • ok. 20 dkg makaronu
  • ok. 30 dkg leśnych grzybów
  • 10-15 dkg wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 płaskie łyżki mąki 
  • 125 ml śmietany kremówki
  • szczypta bazylii i oregano
  • trochę smalcu
  • pieprz, sól

Sposób przyrządzenia:

  1. Makaron ugotować al΄dente.
  2. Pokrojony w kostkę boczek smażyć, aż wytopi się tłuszcz.
  3. Dodać smalec i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli.
  4. Dodać pokrojone grzyby, smażyć razem kilka minut
  5. Posypać przyprawami i mąką, w razie potrzeby wlać trochę wody i chwilę dusić.
  6. Na koniec wlać śmietanę, dokładnie wymieszać.
  7. Na talerzach posypać natką pietruszki i startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz