czwartek, 16 kwietnia 2020

Schab w sosie grzybowym


Składniki:

50 dkg schabu
50 g suszonych grzybów
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
100 ml śmietany
2 łyżki mąki
trochę smalcu
sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

1. Grzyby namoczyć. 
2. Mięso pokroić na plastry, obsmażyć na rozgrzanym smalcu. 
3. Odsunąć na bok, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, chwilę smażyć. 
4. Mięso zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i grzyby, dusić aż będzie miękkie. 
5. Wyjąć na talerz, sos zagęścić mąką i po odstawieniu z ognia dodać śmietanę. 
6. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz