Jedno z moich ulubionych dań z makaronem. A szpinak warto jeść ze względu na bogactwo zawartych w nim witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.
Składniki:
½ kg szpinaku świeżego lub mrożonego
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki
masła
½ szkl. mleka
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
10 dkg sera pleśniowego (lub serka
topionego śmietankowego)
parmezan lub żółty ser
sól, pieprz
sól, pieprz
50 dkg makaronu
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotować al dente.
2. Czosnek
pokroić na plasterki, podsmażyć.
3. Dodać szpinak i mleko, gotować kilka minut.
4. Dodać rozdrobniony ser pleśniowy, mieszając podgrzewać, aż ser rozpuści się.
5. Na koniec dodać śmietanę, doprawić.
6. Na talerzach posypać parmezanem lub żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz