Jest to jedna z ulubionych potraw wszystkich domowników a szczególnie męża.
Składniki:
50
dkg mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
czerstwa bułka
pół szklanki kwaśnej
śmietany 18%
3 łyżki mąki
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
1-2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki octu
natka
pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Wyrobić
mięso z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, doprawić solą i pieprzem.
2. Uformować kulki i wrzucić do gotującej się wody (1-1,5 l).
3. Dodać listki laurowe,
ziele angielskie i majeranek, gotować 30 min.
4. Wyjąć klopsiki, zagęścić sos
mąką, odstawić z ognia.
5. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu i mieszając wlać do sosu, już nie gotować.
6. Doprawić solą, cukrem i octem, sos powinien być lekko słodko-kwaśny.
7. Klopsiki włożyć do sosu, posypać
natką pietruszki.
8. Podawać z ziemniakami i gotowanymi buraczkami lub marchewką z
groszkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz