Składniki:
włoszczyzna
4 białe
kiełbasy
trochę wędzonego boczku
garść suszonych grzybów (15 dkg pieczarek)
1 cebula
3 ząbki
czosnku
butelka żurku ze sklepu lub własny https://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/10/zur.html
150 ml śmietany
liść
laurowy
ziele angielskie
majeranek
pieprz, sól
natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Na wywarze z gotowania białej kiełbasy ugotować włoszczyznę z listkiem laurowym,
zielem i grzybami.
2. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz.
3. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć, przełożyć do zupy.
4. Wsypać
majeranek i gotować jeszcze kilka minut.
5. Wlać żur, zagotować, po odstawieniu
z ognia dodać śmietanę, doprawić.
6. Dodać białą kiełbasę pokrojoną na plastry.
6. Dodać białą kiełbasę pokrojoną na plastry.
7. Podawać z jajkiem na twardo.
Żurek z ziemniakami: razem z włoszczyzną do wywaru dodać ok. pół kilograma pokrojonych w małą kostkę ziemniaków. Reszta bez zmian.
Żurek z ziemniakami: razem z włoszczyzną do wywaru dodać ok. pół kilograma pokrojonych w małą kostkę ziemniaków. Reszta bez zmian.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz