80 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
300 ml śmietany kremówki
3 łyżki
żelatyny
1 szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
garść rodzynek i orzechów
20 dkg herbatników petit beurre
10 dkg masła
50 g czekolady
1. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.
2. Orzechy uprażyć na suchej patelni i
posiekać.
3. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
4. Herbatniki rozdrobnić, wlać
roztopione masło, dokładnie wymieszać.
5. Wsypać do tortownicy, wyrównać.
6. Kremówkę
ubić, a serek zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
7. Do serka dodać
ostudzoną żelatynę i kremówkę, delikatnie wymieszać.
8. Podzielić masę na dwie
części, do jednej dodać kakao (startą czekoladę) i orzechy, do drugiej odsączone rodzynki.
9. Na spód z ciastek wyłożyć masę kakaową, potem jasną.
10. Posypać startą
czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz