Jeszcze raz cukinia. Z kaszą jaglaną, która jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ma dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, żelazo, miedź oraz krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jest też bogata w witaminę E zwaną "witaminą młodości" i lecytynę, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Składniki:
Składniki:
3-4 średnie cukinie
3/4 szkl. kaszy jaglanej
40 dkg fileta z kurczaka
1 cebula,
1 czerwona papryka
2 pomidory
2 ząbki czosnku
oliwa
oregano
po 1/2 łyżeczki chili i kminu rzymskiego
sól,
pieprz
żółty ser lub mozzarella
Sposób przyrządzenia:
1. Cukinie przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć środki.
2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.
3. Kaszę jaglaną ugotować.
4. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie.
4. Kurczaka i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie.
5. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i pomidory oraz przyprawy, jeszcze chwilę dusić.
6. Dodać kaszę i wymieszać, doprawić.
7. Nafaszerować cukinie, posypać startym żółtym serem lub położyć po plasterku mozzarelli.
8. Podlać
niewielką ilością wody i zapiekać przez 20-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz