Sernik bez pieczenia, masa porzeczkowa jest kwaskowa, równoważy delikatny smak masy serowej i słodkich herbatników.
Składniki:
Spód:
15 dkg herbatników maślanych
10 dkg masła
Masa serowa:
Masa serowa:
80 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 szkl. kremówki
¾ szkl.
cukru
2-3 łyżki żelatyny
30 dkg czarnych porzeczek
Sposób przyrządzenia:
1. Żelatynę namoczyć z odrobinie wody, gdy napęcznieje podgrzewając mieszać, aż się rozpuści.
2. Herbatniki rozdrobnić najlepiej w blenderze, dodać roztopione masło,
wymieszać.
3. Masę herbatnikową wyłożyć do tortownicy, lekko ugnieść łyżką.
4. Porzeczki rozdrobnić blenderem.
5. Serek zmiksować
z cukrem i kremówką, dodać rozpuszczoną żelatynę.
6. Masę serową podzielić na 2
części.
7. Na spód z herbatników wylać jedną część masę, wstawić do lodówki.
8. Do drugiej części masy dodać porzeczki, można dosłodzić.
9. Gdy sernik w lodówce trochę stężeje, wylać na wierzch masę porzeczkową.
8. Do drugiej części masy dodać porzeczki, można dosłodzić.
9. Gdy sernik w lodówce trochę stężeje, wylać na wierzch masę porzeczkową.
10. Wstawić do lodówki, gdy stężeje dowolnie
udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz