Składniki:
50 dkg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1 szkl. mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do okraszenia:
20 dkg kiełbasy podwawelskiej
1 duża cebula
Sposób przyrządzenia:
1. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę.
2. Najpierw podsmażyć kiełbasę (bez tłuszczu) a gdy wytopi się z niej tłuszcz wrzucić cebulę i smażyć razem, aż cebula zezłoci się.
3. Ziemniaki zmielić w maszynce, jeśli są w formie puree, nie trzeba tego robić.
4. Do ziemniaków dodać jajka i mąki, dobrze wyrobić.
5. Podsypując mąką uformować wałeczek i pokroić go na ukośne kluseczki (można też nabierać ciasto łyżką i kłaść do wrzątku).
6. Kluseczki wrzucić do posolonego wrzątku i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
7. Łyżką cedzakową przełożyć je do podsmażonej kiełbasy z cebulą, wymieszać.
8. Podawać z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz