Przepyszny tort na świąteczny stół. Oryginalny przepis na tej stronie: http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-tort-makowy-z-kremem-waniliowym-i-nuta-pomaranczy
Składniki:
Ciasto:
30
dkg maku
¾ szkl. cukru
8 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
3 łyżki kaszy
manny
2 łyżki bułki tartej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
olejek migdałowy
150 ml konfitury pomarańczowej z tego przepisu: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/12/konfitura-pomaranczowa.html
Poncz:
50 ml alkoholu
kilka łyżek soku z pomarańczy
Krem waniliowy:
60 dkg serka śmietankowego (z wiaderka, dobrej jakości bez dodatków)
300 ml kremówki
5
łyżek cukru pudru
wanilia
Sposób przyrządzenia:
1. Mak zalać wodą i gotować 20 min., odsączyć, zmielić dwukrotnie.
1. Mak zalać wodą i gotować 20 min., odsączyć, zmielić dwukrotnie.
2. Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać mak, pozostałe sypkie składniki, na koniec olejek i ubite
białko.
3. Piec 45 min. w temp. 180°C. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
4. Kremówkę
ubić, pod koniec dodać cukier i wanilię.
5. Serek zmiksować, dodawać stopniowo ubitą kremówkę.
6. Blaty nasączyć ponczem, posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury
pomarańczowej i kremem. Wierzch posypać startą lub posiekaną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz