Z
majerankiem, tymiankiem i nutą cytryny. Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma
- składniki takie jak tam tylko forma ryby inna. Ta modyfikacja została
wymuszona trudnością w usmażeniu filetów, które wcześniej zostały zamrożone.
Składniki:
50
dkg rozmrożonych filetów np. mintaja
10 dkg boczku (niekoniecznie)
1 cebula
1 jajko
trochę bułki tartej
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki tymianku
pieprz, sól
Sos:
Sos:
1 cebula
ok. 10 dkg koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki mąki
1 łyżka
majeranku
po 1 łyżeczce tymianku, startej skórki cytrynowej i cukru
pieprz,
sól
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę i boczek drobno pokroić.
2. Dodać posiekaną cebulę,
bułkę, jajko i przyprawy.
3. Wymieszać i uformować klopsiki.
4. Obtoczyć w bułce
tartej i usmażyć.
5. Klopsiki przełożyć na talerz i przygotować sos.
6. Podsmażyć
drobno pokrojoną cebulę.
7. Wsypać mąkę, lekko zasmażyć i mieszając wlewać zimną
wodę.
8. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, chwilę gotować.
9. Na koniec dodać
skórkę cytrynową.
10. Podawać z ziemniakami lub ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz