Babka bezglutenowa, tylko na mące ziemniaczanej, bardzo smaczna. Przepis ze strony www.mojewypieki.
Składniki:
5 jajek
¾ szkl. cukru
1¾ szkl. mąki ziemniaczanej
20 dkg
masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn lub ulubiony aromatSposób przyrządzenia:
1. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Przesiać do masy jajecznej i wymieszać.
4. Dodać startą skórkę cytrynową.
5. Masło roztopić i gorące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
6. Ciasto przelać do formy.
7. Piec 30 minut w temperaturze 160°C, potem kolejne 20 minut w 170°C.
8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
A cukier? Chyba jajka ubic z nim?😀
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście. Już poprawiłam, dziękuję.
Usuń