Spód:
15 dkg herbatników
10 dkg
masła
Masa serowa:
Masa serowa:
70 dkg twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 szkl. kremówki
¾
szkl. cukru,
2 płaskie łyżki żelatyny + 40 ml wody
Glazura śliwkowa:
ok. 30-40
dkg śliwek (moreli, truskawek)
trochę cukru do smaku
1 łyżka żelatyny + 30 ml wody
Sposób przyrządzenia:
1. Herbatniki rozdrobnić, masło roztopić, dokładnie razem wymieszać.
2. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać, lekko ugnieść.
3. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
4. Serek zmiksować z cukrem i kremówką, dodać schłodzoną żelatynę.
5. Masę serową wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki.
6. Przygotować glazurę: śliwki i pół szklanki wody umieścić w garnuszku, gotować kilka minut, odstawić z ognia, dodać cukier i namoczoną żelatynę, mieszać, aż się połączy z owocami, przetrzeć przez sito lub zmiksować.
7. Glazurę wylać na wierzch sernika, schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz