1,5-2 kg grzybów
1 cebula
1 cebula
Zalewa na
ok. 6 słoików 400 ml:
4 szkl. wody
4 szkl. wody
¾ szkl. octu 10%
3-4 łyżki cukru
1 łyżka soli
12 ziaren ziela angielskiego
12 ziaren ziela angielskiego
6
liści laurowych
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. Grzyby
dokładnie oczyścić i opłukać.
2. Większe pokroić na mniejsze kawałki (długie ogonki ucięłam i ususzyłam).
3. Cebulę obrać, pokroić na plasterki.
4. Grzyby obgotować razem z cebulą przez 5 minut i odcedzić.
5. Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier i sól oraz przyprawy.
4. Grzyby obgotować razem z cebulą przez 5 minut i odcedzić.
5. Przygotować zalewę: zagotować wodę, dodać cukier i sól oraz przyprawy.
6. Gotować kilka minut, na koniec wlać ocet i
odstawić z ognia.
7. Grzyby włożyć do słoików wypełniając je do ¾ objętości.
8. Zalać
gorącą zalewą, przyprawy rozdzielić równo między słoiki.
9. Pasteryzować 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz