Druga propozycja ciasta z makiem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sposób na zagospodarowanie białek pozostałych z innych wypieków.
Składniki:
1 szkl. mąki
1 szkl. suchego maku
1 szkl. białek
¾ szkl.
cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szkl. stopionego, przestudzonego masła
bakalie lub skórka starta z cytryny
ulubiony aromat
Sposób przyrządzenia:
2. Białka ubić, dodać cukier i dalej chwilę ubijać.
3. Dodać masło, sypkie składniki i bakalie lub skórkę cytrynową, wymieszać łyżką.
4. Przełożyć ciasto do formy.
5. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.
6. Po upieczeniu udekorować: posmarować serkiem śmietankowym utartym z odrobiną cukru pudru i startą skórką cytrynową lub polać roztopioną czekoladą.
Witam. Co można dodać zamiast maku do masy? Bardzo nie lubię maku...
OdpowiedzUsuńMyślę, że można by spróbować z wiórkami kokosowymi. Nie wiem, jaki będzie efekt, robiłam tylko z makiem.
OdpowiedzUsuń