Ciasto jest pyszne, mięciutkie, z ananasami, orzechami i kremem śmietankowym.
Składniki:
Ciasto:
1
szkl. drobno startej marchewki
1 szkl. mąki
3 jajka
10 dkg masła
¾ szkl.
cukru
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody, cynamonu i przyprawy do
piernika
1 szkl. pokrojonego ananasa z puszki
¾ szkl. pokrojonych orzechów włoskich
szczypta soli
Masa do przełożenia:
30 dkg serka śmietankowego (np. philadelphia)
4-5 łyżek cukru pudru
50 g
masła
cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
1. Sypkie składniki ciasta połączyć.
2. Utrzeć mikserem masło z
cukrem, dodawać po jednym jajku.
3. Wsypać sypkie składniki, krótko zmiksować,
tylko do połączenia.
4. Wrzucić razem marchew, orzechy i ananasy, wymieszać
szpatułką.
5. Piec 50 min. w temp. 180ºC.
6. Przygotować masę: masło utrzeć z cukrami.
7. Dodawać stopniowo serek.
8. Zimne ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i posmarować wierzch.
9. Posypać orzechami i cynamonem.
6. Przygotować masę: masło utrzeć z cukrami.
7. Dodawać stopniowo serek.
8. Zimne ciasto przekroić na pół, przełożyć masą i posmarować wierzch.
9. Posypać orzechami i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz