Bardzo proste danie, przepis pochodzi z jakiegoś starego czasopisma. Często gości na
naszym stole, bo jest pyszne.
naszym stole, bo jest pyszne.
Składniki:
Filety z morszczuka, mintaja lub dorsza
orzechy włoskie
natka pietruszki
orzechy włoskie
natka pietruszki
Sos:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
po 1 łyżce curry, soku z cytryny lub octu i cukru
sól
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szkl. mleka
po 1 łyżce curry, soku z cytryny lub octu i cukru
sól
Sposób przyrządzenia:
1. Rybę panierować w jajku i bułce tartej, usmażyć.
2. Przygotować sos: masło roztopić, wsypać mąkę, lekko zasmażyć.
3. Powoli wlewać zimne mleko, mieszając.
4. Dodać curry, cukier, ocet i sól.
5. Rybę polać sosem, posypać posiekanymi orzechami i natką.
6. Podawać z ryżem.
2. Przygotować sos: masło roztopić, wsypać mąkę, lekko zasmażyć.
3. Powoli wlewać zimne mleko, mieszając.
4. Dodać curry, cukier, ocet i sól.
5. Rybę polać sosem, posypać posiekanymi orzechami i natką.
6. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz