Jest to regionalna potrawa kaszubska. Często gości na stołach przy wyjątkowych okazjach, zwłaszcza na weselach i komuniach. Moja wersja jest trochę mniej "wypasiona", ale równie smaczna.
Składniki:
1 kg mięsa z kurczaka
2 marchewki
1 duża pietruszka
spory kawałek selera
por
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i
pieprzu
sól
3 łyżki mąki
garść rodzynek (lub agrest z kompotu a w sezonie
świeży)
ok. 1 szkl. gęstej śmietany 18%
2 - 3 łyżeczki cukru
2 łyżki octu
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso
zalać zimną wodą, gdy zagotuje się zdjąć szumy.
2. Włożyć warzywa i przyprawy,
gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.
3. Mięso i warzywa wyjąć.
4. 1,5 – 2 l rosołu przelać do
mniejszego garnka, postawić na ogień.
5. Wrzucić wypłukane rodzynki.
6. Wlać mąkę
wymieszaną z odrobiną wody, zagotować.
7. Odstawić z ognia, wlać śmietanę
wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego sosu.
8. Doprawić cukrem i octem – sos ma
być słodko-kwaśny.
W oryginalnym przepisie używa się mięsa z kury, sos
zagęszcza się zasmażką z masła i mąki, dodaje się żółtka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz