Przepyszne ciasto, wilgotne od jabłek, z aromatyczną skórką pomarańczową, słodkimi rodzynkami i chrupiącymi orzechami.
Składniki:
- 300 g maku
- 600 g jabłek (idared lub inne kwaskowe)
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 8 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
- 4 łyżki kaszy manny
- bakalie: rodzynki, orzechy włoskie
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
Sposób przyrządzenia:
- Mak zalać wrzącą wodą, gdy wystygnie odsączyć i zmielić dwukrotnie.
- W tym czasie kaszę mannę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pokroić orzechy i skórkę pomarańczową, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce, ubić białko.
- Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając.
- Dodawać porcjami na zmianę mak i starte jabłka.
- Wsypać kaszę mannę, orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Na koniec delikatnie wmieszać szpatułką ubite białko.
- Piec 1 godzinę w temperaturze 180℃.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz