Ziemniaki inaczej - z porem i boczkiem, duszone w mleku. Przepis z "Poradnika domowego".
Składniki:
1 kg ziemniaków
15 dkg boczku lub kiełbasy
2 łyżki masła
cebula
por
po 1 szklance mleka i wody
2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
1. Obrane ziemniaki pokroić w plastry.
2. Cebulę
i por pokroić, podsmażyć na maśle.
3. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę.
4. Dodać ziemniaki i chwilę
smażyć mieszając.
5. Wlać mleko i wodę, dodać listki i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem.
6. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
7. Najlepiej smakują z jajkiem sadzonym i ostrą surówką np. piklami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz