Bardzo prosty w wykonaniu, niesamowicie czekoladowy, zainspirowany niezawodnymi przepisami ze strony www.mojewypieki.
Składniki:
Ciasto:
20 dkg gorzkiej czekolady
20 dkg masła
250 ml
mleka
3 jajka
3/4 szkl. cukru
15 dkg mąki
1/2 szkl. kakao
po 1 łyżeczce sody i
proszku do pieczenia
1/2 szkl. rumu
Krem:
25 dkg serka mascarpone
140 ml kremówki
10 dkg gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
1. Mleko z masłem podgrzać.
2. Dodać połamaną czekoladę,
mieszać, aż się roztopi, przestudzić.
3. Razem przesiać mąkę, kakao, sodę i
proszek.
4. Sos czekoladowy przelać do większej miski, dodać całe jajka i cukier, wymieszać rózgą kuchenną tylko do
połączenia.
5. Dodać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia.
6. Piec w temp. 160ºC
przez 60 min.
Krem:
1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić.
2. Serek
i kremówkę razem krótko zmiksować.
3. Dodać lekko przestudzoną czekoladę,
zmiksować tylko do połączenia składników.
4. Ciasto przekroić na trzy blaty,
nasączyć rumem, posmarować kremem, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz