Przepis pochodzi z jakiegoś czasopisma. Dodałam kilka istotnych składników: cebulę, paprykę i pomidory. Robię je często, bo jest bardzo dobre i błyskawiczne.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
10 dkg wędzonego boczku
20 dkg kiełbasy
kilka suszonych grzybów
1 duża papryka
3 pomidory lub 2 łyżki koncentratu
pomidorowego
1 łyżka mąki
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
3 listki laurowe
pieprz, sól
zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa pokroić, grzyby namoczyć.
2. Pokrojoną kiełbasę i boczek podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz.
3. Wrzucić cebulę, chwilę
smażyć.
4. Dodać ziemniaki i grzyby, chwilę smażyć.
5. Dodać paprykę, pomidory, listek, pieprz i sól.
6. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 15 minut.
7. Zagęścić mąką i odstawić z ognia.
8. Dodać śmietanę i wymieszać, posypać pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz