Cukinia z papryką i ogórki.
Składniki:
6 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
3 łyżki cukru
1-2 łyżki
soli
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
gorczyca
czosnek
koper
korzeń
chrzanu
ew. kawałki marchewki
Sposób przyrządzenia:
1. Duże cukinie i ogórki obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
2. Ogórki dodatkowo posolić i odstawić na godzinę, aby pozbyć się ewentualnej goryczy, potem odsączyć.
3. Warzywa pokroić i włożyć do przygotowanych słoików.
4. Do każdego słoika włożyć
po kawałku chrzanu, gałązkę kopru, ząbek czosnku, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 4 ziarna
ziela angielskiego, łyżeczkę gorczycy.
5. Wodę zagotować, dodać cukier, sól i
ocet.
6. Gorącą zalewą zalać warzywa.
7. Dokładnie wytrzeć krawędzie słoików i zakręcić wieczka.
7. Dokładnie wytrzeć krawędzie słoików i zakręcić wieczka.
8. Pasteryzować krótko - 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz