Moja wersja popularnej sałatki.
Składniki:
50
dkg filetów z kurczaka
1 cebula
biała część pora
6-7 ogórków konserwowych
1
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka lub 2 pomidory
½ małej kapusty pekińskiej
3 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
keczup
5 łyżeczek przyprawy gyros
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
2. Gyros (3 łyżeczki), oliwę, czosnek i mięso wymieszać i odstawić do lodówki.
3. Kapustę i por cienko poszatkować,
4. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzącą wodą.
5. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę.
6. Mięso usmażyć.
7. Wymieszać majonez ze śmietaną i 2 łyżeczkami gyrosa.
8. Układać warstwy sałatki: cebula, połowa majonezu ze śmietaną, mięso, por, papryka, ketchup, kukurydza, reszta majonezu, ogórki, kapusta lekko posolona i wygnieciona.
9. Cienko posmarować majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz