Z orzechami i pestkami, jak batonik musli, smaczna i zdrowa. Przepis ze strony www.mojewypieki.
Składniki:
20
dkg mąki
17 dkg płatków owsianych
17 dkg masła
¾ szkl. cukru
5 dkg orzechów
po 3 łyżki nasion dyni, słonecznika i sezamu
2 łyżki płynnego miodu
35 dkg
świeżych śliwek
Sposób przyrządzenia:
1. Śliwki wypestkować, pokroić na małe kawałki.
2. Mąkę, płatki owsiane i cukier wsypać do miski, dodać masło i wyrobić palcami jak kruszonkę.
3. Dodać posiekane orzechy, dynię, słonecznik, sezam i miód.
4. Jeszcze chwilę wyrabiać, jeśli będzie się kleiło, dodać łyżkę mąki.
5. 2/3 kruszonki wsypać w wyłożoną papierem formę, na to wyłożyć śliwki, posypać resztą kruszonki.
6. Piec 50 minut w temp. 160ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz