Pyszna, lekka zupa, na podstawie przepisu z książki "Współczesna kuchnia polska" Henryka Dębskiego.
Składniki:
1 cebula
kawałek pora
2 łyżki masła,
40 dkg selerów
1 marchewka
listek laurowy
ziele angielskie
1 kwaśne jabłko
150 ml śmietany
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
natka
pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać pokrojony por.
2. Seler i marchew pokroić w kostkę, dodać do cebuli.
3. Wlać wrzącą wodę (ok. 2 l), dodać listek i ziele, zagotować.
4. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko, jeszcze chwilę gotować.
5. Odstawić z ognia, dodać śmietanę, zmiksować.
6. Doprawić, posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz