Z nutą kawową i odrobiną brandy.
Składniki:
Biszkopt z tego przepisu: http://zdrowe-z-natury.blogspot.com/2016/08/biszkopt.html
z dodatkiem 2 łyżek kawy
rozpuszczalnej
dobra masa kajmakowa (bez dodatków)
orzechy lub płatki migdałów
Do nasączenia:
½ szkl. kawy
trochę brandy
Krem:
1 budyń
waniliowy
400 ml mleka
3-4 łyżki cukru
10 dkg masła
Sposób przyrządzenia:
1. Cukier
wsypać na suchą patelnię, ogrzewać bez mieszania, aż powstanie karmel.
2. Wlać
mleko przygotowane do sporządzenia budyniu (trochę pozostawić do rozmieszania
proszku budyniowego) i mieszać, aż karmel rozpuści się.
3. Na mleku karmelowym
ugotować budyń.
4. Zmiksować miękkie masło, dodawać po łyżce zimny budyń.
5. Blaty biszkoptu nasączyć kawą, przełożyć kremem i połową masy kajmakowej.
5. Blaty biszkoptu nasączyć kawą, przełożyć kremem i połową masy kajmakowej.
6. Drugą połową masy posmarować wierzch tortu.
7. Orzechy
uprażyć na suchej patelni, udekorować wierzch tortu.
Polecam "Kajmak masa krówkowa gostyńska" - tylko mleko i cukier.
Polecam "Kajmak masa krówkowa gostyńska" - tylko mleko i cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz