Zamiast dyni można użyć cukinii. Obie wersje są bardzo dobre a zimą będą źródłem sporej dawki witamin.
Składniki:
1½
kg dyni lub cukinii
2 duże cebule białe lub czerwone
2 różnokolorowe papryki
3 duże marchewki
3
łyżki soli
3 łyżki gorczycy
1-2 łyżki chili suszonej w płatkach (można pominąć)
2-3 łyżki cukru
3-4
łyżeczki kwasku cytrynowego
1-2 szkl. wody
czosnek
liście laurowe
ziele
angielskie
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię obrać, pokroić na kawałki i zetrzeć na plasterki, posolić i wymieszać.
2. Cebulę pokroić w piórka, dodać do dyni, odstawić na 1 godzinę.
3. Dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek i marchewkę startą na plasterki.
4. Dodać gorczycę, chili oraz cukier i kwasek rozpuszczony w wodzie.
4. Dodać gorczycę, chili oraz cukier i kwasek rozpuszczony w wodzie.
5. Dokładnie wymieszać i włożyć do
słoików.
6. Do każdego słoika włożyć listek laurowy, kilka ziaren
ziela angielskiego i pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz