Składniki:
25 dkg grochu
włoszczyzna
włoszczyzna
60 dkg ziemniaków
20 dkg kiełbasy (boczek wędzony)
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 łyżki majeranku
sol, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Groch
namoczyć, najlepiej na noc.
2. Zalać świeżą wodą, dodać listki i ziele, gotować kilka minut.
3. Dodać
włoszczyznę, potem ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
4. Kiełbasę (boczek)
podsmażyć, gdy wytopi się tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek,
jeszcze chwilę smażyć, wrzucić do zupy.
5. Dodać majeranek, doprawić solą i
pieprzem, jeszcze chwilę gotować.
6. Wsypać posiekaną natkę pietruszki.
Często dodaję kawałek mięsa wieprzowego na początku gotowania. Gdy jest miękkie wyjmuję, drobno kroję i wrzucam z powrotem do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz