Aromatyczna, bardzo prosta w wykonaniu. Na słodkie kanapki, do ciast.
Składniki:
5
pomarańczy
2 szkl. cukru
1 szkl. wody
Sposób przyrządzenia:
1. Pomarańcze
umyć i wymoczyć w gorącej wodzie.
2. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
3. Ze skórek
skroić białą, gorzką warstwę, skórki pokroić.
4. Owoce razem ze skórkami włożyć do
garnka, wlać wodę i wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu
do czasu i zdjąć z ognia.
5. Garnek pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
6. Następnego dnia znów pogotować ją na małym ogniu mieszając, bez pokrywki.
7. Jeśli
zabraknie cierpliwości a konfitura będzie za rzadka, można pogotować ją
trzeciego dnia.
8. Gorącą włożyć do słoiczków, od razu zakręcić i postawić do góry
dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz