Klasyka kuchni polskiej. Niemożliwe, żeby komuś nie smakowało.
80 dkg szynki lub łopatki wieprzowej
10 dkg wędzonego boczku
1 cebula
2 marchewki
garść suszonych grzybów
250 ml
czerwonego wytrawnego wina
100 ml śmietany
2 liście laurowe
½ łyżeczki
ostrej papryki
pieprz, sól
natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć, aż wytopi się tłuszcz.
2. Dodawać porcjami pokrojone w kostkę mięso.
3. Gdy się zrumieni, dodać cebulę, jeszcze
chwilę smażyć.
4. Podlać wodą, dodać przyprawy, namoczone grzyby i wino.
5. Dusić 40-50
minut na wolnym ogniu.
6. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i dusić kolejne 20
minut.
7. Sos zagęścić mąką.
8. Po odstawieniu z ognia dodać śmietanę i posypać
natką.
9. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz