Już
szczypta estragonu wystarczy, aby nadać przygotowywanej potrawie unikatowego
aromatu Największym powodzeniem cieszy się we Francji, zyskał nawet miano króla
przypraw. Powinno się dodawać go pod koniec gotowania, ponieważ długie
gotowanie wydobywa jego gorzkawy smak. Estragon jest także rośliną leczniczą:
wspomaga trawienie, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, zawiera
minerały.
Składniki:
4 duże udka z kurczaka lub filety
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego estragonu
trochę oliwy i masła
3 łyżeczki mąki
3-4 łyżki gęstej śmietany 18%
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Mięso posypać solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie na złoty kolor.
2. Przełożyć na talerz.
3. Na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, dodać masło i chwilę smażyć.
4. Włożyć z powrotem mięso, podlać wodą, posypać estragonem i dusić, aż mięso będzie miękkie.
5. Mięso wyjąć, sos zagęścić mąką, odstawić z ognia.
6. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz