niedziela, 19 czerwca 2016

Truskawkowiec

Na koniec sezonu truskawkowego: pyszne ciasto czekoladowe przełożone masą z serka śmietankowego i truskawek.


Składniki: 

Ciasto:
1 szklanka mąki 
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopionej gorzkiej czekolady
1 duże jajko 
1/2 szklanki maślanki lub kefiru
100 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Masa truskawkowa:
400 g truskawek
500 g serka śmietankowego (z wiaderka, dobrej jakości bez dodatków)
1/2 szklanki cukru pudru
5-6 łyżeczek żelatyny

Wierzch:
1 galaretka truskawkowa
200-300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto: 
1. Połączyć mokre składniki, dodać suche, wymieszać.  
2. Wlać do tortownicy i piec w temp. 180°C ok. 45 min.  
3. Ostudzone ciasto przekroić na połowę.  

Masa truskawkowa:
1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. 
2. Połowę truskawek zmiksować a drugą połowę pokroić na małe kawałeczki.  
3. Serek, cukier, zmiksowane truskawki i ostudzoną żelatynę dokładnie wymieszać, na koniec dodać kawałki truskawek.  
4. Kiedy masa zacznie się ścinać, przełożyć ciasto i posmarować wierzch. Wstawić do lodówki.  

Wierzch: Kiedy masa się zetnie, ułożyć na wierzchu pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz