poniedziałek, 20 czerwca 2016

Ryba w sosie curry słodko-kwaśnym

Kiedyś kupiłam gotowy sos w słoiku. Bardzo mi zasmakowł. Spróbowałam odtworzyć jego smak, chyba z sukcesem, na podstawie spisu składników umieszczonego na słoiku. Bardzo dobrze pasuje również do kurczaka.


Składniki:

4 filety z morszczuka lub mintaja
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 winne jabłko
kawałek selera
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść rodzynek
2 łyżki curry
szczypta chili
po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, imbiru i kuminu
1 łyżeczka cukru
sól

Sposób przygotowania:

1. Ryby posolić, panierować w jajku i bułce, usmażyć. 
2. Do tłuszczu ze smażenia ryby dodać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażyć. 
3. Dodać starty seler, jabłko i przyprawy, podlać wodą, dusić kilka minut. 
4. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. 
5. Zmiksować, dodać rodzynki i śmietaną. 
6. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz