Kiedyś kupiłam gotowy sos w słoiku. Bardzo mi zasmakowł.
Spróbowałam odtworzyć jego smak, chyba z sukcesem, na podstawie spisu
składników umieszczonego na słoiku. Bardzo dobrze pasuje również do
kurczaka.
Składniki:
4 filety z morszczuka lub mintaja
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 winne jabłko
kawałek selera
1 łyżka
koncentratu pomidorowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
garść rodzynek
2 łyżki curry
szczypta chili
po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, imbiru i kuminu
1 łyżeczka
cukru
sól
Sposób przygotowania:
1. Ryby posolić, panierować w jajku i bułce, usmażyć.
2. Do
tłuszczu ze smażenia ryby dodać masło, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek,
podsmażyć.
3. Dodać starty seler, jabłko i przyprawy, podlać wodą, dusić kilka minut.
4. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy.
5. Zmiksować, dodać rodzynki i śmietaną.
6. Podawać z
ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz