Danie kuchni włoskiej, można użyć innych warzyw w
zależności od pory roku np. szparagów, bobu. Każde warzywo gotuje się
oddzielnie. Źródło: "Poradnik domowy".
400 g makaronu
2 małe cukinie
3 marchewki
200 g groszku mrożonego
3 łyżki masła
200 ml śmietany 30%
bazylia
sól, pieprz
parmezan lub żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Makaron
ugotować al dente.
2. Obraną marchew i cukinię
ze skórką pokroić w kostkę (jeśli cukinia jest duża, należy ją obrać).
3. Marchew
gotować 10 minut, cukinię i groszek 3 minuty (użyłam groszku z puszki, więc już
nie wymagał gotowania). Warzywa odcedzić.
4. Na
patelni rozpuścić masło, wrzucić warzywa, chwilę smażyć, mieszając.
5. Na koniec dodać śmietanę, doprawić i wymieszać z makaronem.
6. Na
talerzach posypać potartym parmezanem lub żółtym serem i posiekaną bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz