niedziela, 19 czerwca 2016

Farfalle primavera

Danie kuchni włoskiej, można użyć innych warzyw w zależności od pory roku np. szparagów, bobu. Każde warzywo gotuje się oddzielnie. Źródło: "Poradnik domowy".


Składniki:

400 g makaronu
2 małe cukinie
3 marchewki
200 g groszku mrożonego
3 łyżki masła
200 ml śmietany 30%
bazylia
sól, pieprz
parmezan lub żółty ser


Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente.
2. Obraną marchew i cukinię ze skórką pokroić w kostkę (jeśli cukinia jest duża, należy ją obrać).
3. Marchew gotować 10 minut, cukinię i groszek 3 minuty (użyłam groszku z puszki, więc już nie wymagał gotowania). Warzywa odcedzić.
4. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić warzywa, chwilę smażyć, mieszając.
5. Na koniec dodać śmietanę, doprawić i wymieszać z makaronem.
6. Na talerzach posypać potartym parmezanem lub żółtym serem i posiekaną bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz