niedziela, 19 czerwca 2016

Zupa groszkowa

Pyszna, kremowa zupa w kolorze wiosny.


Składniki: 

500 g mrożonego groszku
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera i pora
3-4 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany 18%
koperek
2 listki laurowe, 
5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz

Sposób przygotowania: 

1. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić pokrojoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie.
2. Po 10 minutach dodać pokrojone drobno ziemniaki.
3. Po kolejnych 5 minutach wsypać groszek.
4. Gotować jeszcze ok. 5 minut, dodać koncentrat i posiekany koperek.
5. Zupę zestawić z ognia, zmiksować.
6. Dodać śmietanę, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
7. Można posypać drobnymi kosteczkami chleba tostowego zrumienionymi na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz